Synnyin Venäjän Nižni Novgorodissa vuonna 1992 Neuvostoliiton hajoamisen vanavedessä. Hyvinvointivaltion jäljet ovat muovanneet elämäni alkupuolta. Venäjällä asuessa pysyin terveenä yleisen ja ilmaisen perusterveydenhuollon avulla ja suoritin kouluopintojen 10 vuotta täysin maksutta. Olen pienestä pitäen kaivannut oikeudenmukaisuutta ja jo yliopistossa oikeustiedettä opiskellessa huomasin perustuslakiin kirjoitettujen oikeusvaltio- ja ihmisoikeusperiaatteiden ja venäläisen yhteiskunnan todellisuuden välillä olevan kuilun.

Muutettuani Suomeen v. 2015 pääsin asumaan yhteiskunnassa, jossa arvostetaan minulle tärkeitä asioita: demokratia ja ihmisoikeudet. Opiskeltuani mm. valtio-oppia ja taloustiedettä ja valmistuttuani yhteiskuntatieteiden maisteriksi Tampereen yliopistosta v. 2017 opin ymmärtämään yhteiskunnallisia ilmiöitä tutkimustiedon avulla ja luottamaan arvoihini entistä vahvemmin. Vuosien varrella ihastuin kaupunkiin, sen järviin, historiaan, helppoon pääsyyn luontoon, vilkkaaseen kulttuuriseen elämään, monikulttuurisuuteen ja mahdollisuuksiin.

Yli kuusi vuotta Suomessa asuttuani olen kohdannut tarpeeksi vaikeuksia. Yritin parhaani mukaan löytää töitä valmistumisen jälkeen ja tämän epäonnistuttua päätin jatkamaan jatko-opintoja väitöskirjatutkijana, vuodesta 2018 työsuhteessa Turun yliopiston kanssa. Matkan varrella sairastuin masennukseen ja olen käynyt kuntoutuspsykoterapiassa siitä saakka. Ilman työterveyden takaamaa suhteellisesti mutkatonta pääsyä hoitoon olisin todennäköisesti jäänyt jonottamaan psykiatrin vastaanotolle vuosia. Tämän ymmärtäminen herätti minussa voimakkaan halun oppia lisää suomalaisesta sote-järjestelmästä ja vaikutti merkittävästi minun päätökseen ryhtyä poliittiseen aktivismiin.

Kuva: Lukas Lundin

Suomen ja muiden pohjoismaiden vahvoihin julkisiin palveluihin ja elinvoimaiseen sopimusyhteiskuntaan perustuva “pohjoismainen malli” on pitkään ollut keskeisiä inspiraatioitani. Olof Palmen kansainvälisesti suuntautunut demokraattinen sosialismi, Britannian Työväenpuolueen vaaliohjelmat 2017 ja 2019, Bernie Sandersin ja Alexandria Ocasio-Cortesin kaltaisten poliitikkojen menestys ovat saaneet minut tuntemaan, että Suomessakin on tehtävä rohkeampaa politiikkaa. Liityin SDP:n jäseneksi voidakseni tukea juuri sellaista politiikkaa, joka Marinin hallituksen tavoite hiilineutraaliudesta vuoteen 2035 mennessä ja sen ajamat uudistukset, ml. maksuton toisen asteen koulutus, yhtäläinen vanhempainvapaa ja laajamittaisten sote-ulkoistusten purkaaminen, edustavat.

Minusta ei kukaan tiedä vastauksia kaikkiin kysymyksiin. Minun aktivismin ja politiikan keskeinen pyrkimys on, ettei ketään jätettäisi jäljelle. Tiedän, millaista on olla maahanmuuttaja ja vähävarainen. Tiedän, millaista on olla perheväkivallan uhri, ja miten alkoholinkäyttö tuhoaa ihmisiä. Minulle on tuttu poliittisiin vakaumuksiin perustuva syrjintä ja ulkonäön vuoksi hyökätyksi joutuminen, sekä se, millaiselta tuntuu pitkäaikainen taisteleminen ​​mielenterveysongelmia vastaan ja millaista on turvautua sosiaaliturvajärjestelmään. Tiedän myös sen, että olemme kaikki yhtä arvokkaita, vain jotkut tarvitsevat enemmän apua kuin toiset. Poliittisen aktivismin avulla voimme varmistaa, että jokaisella on aito mahdollisuus sekä valtion, kuntien ja koko yhteiskunnan tarjoama tarpeellinen tuki hyvään elämään.

Suomenruotsalainen kulttuuri, alueelliset ominaispiirteet, musiikki ja kirjallisuus, sekä suomen ja ruotsin kielten vuorovaikutus Suomessa ovat aina kiehtoneet minua. Siksi ollessani sairauslomalla käytin vapaa-aikani ruotsin oppimiseen. Vaikka monikulttuurisuus ja maamme monet kielet ja murteet ovat aina olleet Suomen oleellisimpia rikkauksia, ne ovat vasta saamassa näkyvyyttä ja tunnustusta, ja niitä on edistettävä. Ruotsin kielen opintojen kautta liityin ruotsinkieliseen järjestötoimintaan. Nyt toimin Finlands Svenska Unga Socialdemokrater:in vastavalittuna puheenjohtajana, Finlands Svenska Socialdemokrater:in piirihallituksen jäsenenä v. 2022-23 ja feministisen aikakauslehden Astran rahastonhoitajana.

Vapaa-ajalla harrastan pyöräilyä, vaeltamista ja matkustamista silloin, kun pandemiatilanne sen mahdollistaa. Rakastan suomalaista ja pohjoismaista luontoa, kuuntelen paljon erilaista musiikkia sekä podcastia ja luen kaunokirjallisuutta ruotsiksi, suomeksi ja englanniksi. Asun Itä-Tampereella yhdessä ihanan kumppanini Natašan kanssa, joka on ammatiltaan arkkitehti. Pidän Kaukajärven alueen upeasta luonnosta ja monikulttuurisesta asuinympäristöstä. Ylivoimainen lempipaikkani Tampereella on Haiharan kartano ja taidekeskus, jossa vietän paljon aikaa kesäisin.