Viivyttelyn ja pessimismin sijaan tarvitaan rohkeita ilmastoinvestointeja ja uudistuksia ilmastokatastrofin pysäyttämiseksi

Me ollaan tienneet jo vuosia, että ilmastokriisi johtuu nykyisen kapitalismin luonnonvarojen hyväksikäytöstä. Sekin on tosiasiallista, että rikkaiden jatkuvasti kasvava vauraus ja yhteiskunnan korkeimpiin luokkiin kuuluvien elämäntavat aiheuttavat suurimman osan kasvihuonepäästöjä. Lähestyvän ilmastokatastrofin keskeiset syyt ovat siis järjestelmällisiä. Siksi asiaan on löydettävä kattava ratkaisu, joka nojautuu vahvasti luokkayhteiskunnan eriarvoistuvien vaikutuksien poistamisen tarpeeseen.

Ylen artikkelissa todetaan, että “[t]alousjärjestelmämme on kone, joka tuottaa uutta yläluokkaa, jatkuvasti rikastuvia rikkaita. Kehitykselle ei näy loppua, sillä markkinataloudelle ei ole olemassa aitoa haastajaa.” En missään nimessä lähtisi nyt noudattamaan Branko Milanovićen esimerkkiä ja synkistelemään, enkä syyllistämään yksilöitä ilmastokriisin suhteen. Minusta toimiva vaihtoehto ympäristöä tuhoavalle riistokapitalismille on aivan ehdottomasti olemassa, ja sen tulee perustua tasa-arvoon, toimivaan demokratiaan ja aktiiviseen yhteiseen toimintaan. Kyllä me voidaan yhdessä ajaa sellaista politiikkaa, joka pohjautuu oikeudenmukaista varojen uudelleenjakoa edistävään verotukseen. Kyllä työn, elinkeinoelämän ja järjestystominnan demokratisointi on täysin saavutettavissamme. Kyllä meillä on varaa rohkeisten julkisten ilmastoinvestointien toteuttamiseen ja hiilineutraaliuden tavoittelemiseen välttääkseen planeettamme tuhoa.

Lähimenneisyydessä epärealistisilta tai jopa hulluilta kuulostavat poliittiset ehdotukset, kuten monien maiden hyvinvointivaltion rakentaminen sekä YK:n ja EU:n perustaminen, onnistuivat, sillä yhteinen poliittinen tahtotila löytyi. Nyt ei ole viivyttelyn ja pessimismin aika. Sen sijaan tärkeintä on, että pystytään järjestäytymään ja yhdistämään tämänkaltaisen politiikan tueksi sekä työpaikan ja oman paikkakunnan, että valtakunnan ja kansainvälisen yhteisön tasolla myös tämän kriisin edessä.